Ēšana ir viena no lielākajām dzīves baudām. Toties pārtikas iegāde gan var sagādāt galvassāpes, reizēm tikai tāpēc, ka bieži vien viss liekas pārāk dārgs, un, jo lielāka ģimene, jo dārgāk izmaksā gājiens uz pārtikas veikalu.
Ir vairāki paņēmieni, kā samazināt savus tēriņus par pārtiku. Esam apkopojuši 8 vienkāršas izmaiņas, kas var palīdzēt:
Protams, visērtāk ir ieiet vienā veikalā un tur visu nepieciešamo nopirkt, tomēr ir vērts ziedot savu laiku, lai papētītu arī citu veikalu piedāvājumu, varbūt kādā veikalā ir akcija vai īpašs piedāvājums precei, ko tieši vajag nopirkt. Labi palīgi un laika taupītāji šai izpētē ir pārtikas veikalu reklāmas bukleti, ko bieži met pastkastītēs vai var paņemt pašos veikalos. Varbūt kādreiz cenas atšķirsies tikai par pāris centiem, tomēr ilgtermiņā tas atmaksājas, jo kas centu nekrāj, pie eiro netiek.
Pārtikas veikalu tīkli piedāvā savas specializētās klientu kartes, kas dod dažādus bonusus un atlaides iepērkoties. Tāpēc atlaižu kartes ir brīnišķīgs līdzeklis ietaupīt maciņā kādu eiro. Arī atlaižu kuponus nevajadzētu kautrēties izmantot. Piemēram, daudzās kafejnīcās ierasta prakse ir pasūtīt maltīti, izmantojot atlaižu kuponus. Atlaižu kuponus var atrast, piemēram, internetā un kafejnīcu mājas lapās.
Iepirkumu saraksts palīdz disciplinēt un nenopirkt neko lieku, nav arī jābaidās, ka piemirsīsies ko nopirkt. Saraksts arī palīdzēs ietaupīt laiku, lai staigāšana pa veikalu nebūtu haotiska.
Bieži vien pārtikas veikalu reklāmās var dzirdēt “Pērc trīs, maksā par diviem!”. Piedāvājums, protams, labs, tomēr šādi cilvēks var nonākt mārketinga triku valgos, nopērkot preci, kas pašam nemaz nav vajadzīga. Pirms izmantot šādus piedāvājumus, jāizpēta konkrētās preces derīguma termiņš, vai tiešām šī ir prece, kas tiešām tiks apēsta, lai vēlāk nenāktos izmest. Jāpērk tikai tas, ko tiešām izmantos un apēdīs, vai arī produkti ar ilgu derīguma termiņu, piemēram, rīsi un makaroni.
Visbiežākais impulsīvo pirkumu vaininieks ir izsalkums, tādēļ jācenšas uz veikalu doties brīdī, kad izsalkums nemoka. Tieši izsalkuma sajūta ir tā, kas liek veikalā pastiept roku pēc produktiem, uz kuriem citādāk nemaz nepaskatītos.
Impulsīvos pirkumus arī veicina atlaides vai īpašas akcijas kādai precei, kuru nemaz nav plānots pirkt, tomēr grūti atturēties, jo laba cena. Arī tad jāpadomā, vai šis produkts tiešām tiks apēsts.
Mājās gatavots ēdiens noteikti izmaksās lētāk. Tas pats attiecas arī uz pusfabrikātiem un gatavajiem ēdieniem lielveikalos. Pat kafiju izdevīgāk pagatavot mājās un paņemt līdzi termokrūzē.
Pat dzīvoklī iespējams izaudzēt podiņos garšaugus un salātus. Ja ir balkons vai lodžija, var droši audzēt tomātus un gurķus.
Ja laukos dzīvo radi, paveras iespēja tikt pie lauku labumiem. Varbūt radi audzē dārzeņus un lopus, un viņiem nebūtu žēl padalīties ar ražu, gaļu un olām. Atvedot produktus no laukiem, var ļoti labi ieekonomēt, ēdot ekoloģisku un kvalitatīvu pārtiku. Ko darīt, ja šādu radu nav? Varbūt draugi vai kolēģi var ieteikt kādu pazīstamu zemnieku, no kura iepirkt svaigus produktus.